Dnes bych vám chtěla ukázat, jak každá potravina souvisí s konkrétní emocí. Informace vám pomůžou zmírnit chutě na jídlo a zároveň odhalit, proč vás „honí mlsná“ na konkrétní potravinu.
Pomocí vyzkoušených technik začnete mít jídlo více pod kontrolou. Už vám čokoláda nebude nařizovat, že ji máte okamžitě sníst. Sami se rozhodnete, zda čokoládu sníte celou, vezmete si jeden čtvereček nebo si ji nedáte vůbec.
Vysvětlíme si, co znamenají jednotlivé chutě k jídlu. Jakmile budete znát možný význam své chutě, přestane vás přepadat nutkavá potřeba se okamžitě najíst. Budete sami sobě psychologem.
Chuť na čokoládu vychází z nenaplněné touhy po lásce, která se takto fyzicky projevuje. Hladina serotoninu a zásoba energie jsou vyčerpané z důvodu stresu, nabitého programu, nezdravé stravy, špatného spánkového režimu atd. Abychom se cítili lépe, saháme po čokoládě.
Krátkodobě lze čokoládu nahradit nápoji s podobnými účinky:
Když i přes to všechno sáhnete po čokoládě, sahejte po hořké s vysokým procentem kakaa (nad 70 %) a nízkým obsahem tuku a cvičte! Cvičení zlepší náladu, potlačí chuť k jídlu a budete lépe spalovat. Dokonce se uvádí, že zrychlení metabolismu po cvičení může trvat i 12 hodin.
Touha po mléčných výrobcích se projevuje touhou po zmrzlině, sýrech, smetaně, smetanovo – sýrových omáčkách, krémových dresincích a majonézách.
Touha po mléčných výrobcích – proti depresi!
Po bližším zkoumání chemického složení mléčných výrobků se dostaneme k tomu, že obrazně řečeno obsahují “antidepresiva bez lékařského předpisu”.
Tyto látky obsažené v mléčných výrobcích jsou schopny měnit náladu:
Pokud vás občas honí mlsná a bažíte po mléčných výrobcích, uvědomte si, co za tím stojí. Je potřeba vnést do života radost a zbavit se smutku. Ideální je pohyb, jakýkoliv.
Pokud ovšem máte pocity smutku, úzkosti nebo dokonce deprese na denním pořádku, mám zde jednu radu. Vyhledejte odborníka. Neznamená to, že jste blázen. Naopak! Vyhledat terapeuta znamená, že vám na sobě záleží.
Je dobré si uvědomit, že touha po křupavém je biologická i psychologická. Proto většina programů redukčních diet selhává. Nenabízejí dostatečné možnosti v chroupavých jídlech. Málokdo vydrží na “tekuté – měkké” dietě.
Existují 2 základní teorie, které vysvětlují, proč jíme víc v době, kdy jsme ve stresu:
Náhrada za křupavé pochoutky:
To jsou ale opět jen nějaké mantinely a náhrady, je potřeba se zabývat původcem stresu. Zkuste si uvědomit, co způsobuje váš stres/zlost/strach a ještě před tím, než sníte sáček chipsů, uvědomte si, že pokud vás naštval šéf a jste ve stresu kvůli němu, tak ty chipsy ublíží pouze vám.